Mavi.. Yaratıcı, sükunet. Kırmızı.. Tansiyon arttırıcı şiddet. Mor ise bir miktar mavi ile bir miktar kırmızının karışımından ibaret. Nazan Bekiroğlu anlatır böyle..

Nasreddin hocaya da kulak kabartsak.. Hani hocanın kadı olduğu kıssasına.... Davacıyı dinler hoca, "haklısın" der ya. Davalıyı dinler ve tekrar "haklısın" der. Karısı dayanamaz bu işe ya.. Hoca der, hem o haklı, hem de öteki.. Nasıl olur bu yahu? Hoca o zaman karısına "Sen de haklısın" der.. Sen de haklısın.. Önemlidir bu.. Bu bizim kültürel felsefemizdir. Gerçekçi batı felsefesi böyle değildir. Hatta, bizim kültürümüzde ameller niyetlere göredir hadisi doğrultusunda, mutlak iyi ve mutlak kötü bile yoktur.. Bilemezsiniz. Bizde mavi yoktur.. Kırmızı yoktur.. Kırmızısı veya mavisi çok olan mor vardır.. Ya da az olan. Kırmızı ve mavi birliktedir. Birlikte vardırlar.. Ya da birlikte yokturlar. Daha da ötesi hem vardırlar hem de yokturlar..

Mavi.. Yaratıcı, sükunet. Kırmızı.. Tansiyon arttırıcı şiddet. Mor ise bir miktar mavi ile bir miktar kırmızının karışımından ibaret. Yani hayatın kendisidir mor.

Bilgiyi arayan bulamaz belki ama, moraran bulmuştur aslında.. Hayatı bulmuştur. Ama o da bulana kadar morarmıştır.. Ya da morardığı için bulmuştur.